Bouwtekening

Bouwtekening maken

Een bouwtekening is een technische uitwerking van een bouwwerk of gebouw. Op een bouwtekening staan onder andere alle afmetingen en de gebruikte materialen van een bouwwerk. Het is van belang dat er een bouwtekening aanwezig is als je gaat verbouwen.

Wanneer heb je het nodig?

Voor het aanvragen van een Omgevingsvergunning heb je een bouwtekening nodig. Ook als er geen vergunning nodig is, is het handig een bouwtekeningen te laten maken.

Het is verplicht bij een vergunningsaanvraag

 

Als je een verbouwing wilt gaan uitvoeren die vergunningplichtig is dan moet er een bouwtekening van de bestaande en nieuwe situatie worden aangeleverd bij de gemeente. Met het indienen van de bouwtekeningen bewijs je aan de gemeente dat het bouwplan voldoet aan het bouwbesluit en de aanvullende regels die mogelijk gelden in een bepaald gebied. Naast een bouwtekening moet er vaak ook een constructieberekening worden aangeleverd.

Aannemer weet wat er verwacht wordt

Om inzicht te krijgen in de bouwplannen is het raadzaam om een bouwtekening te laten maken. Hierdoor kan de aannemer een offerte opstellen. Met de bouwtekening die wij leveren kan iedere aannemer een onderbouwde offerte opstellen. Daarnaast is een bouwtekening een communicatiemiddel tussen de opdrachtgever en de uitvoerder. De bouwtekening is de rode draad in het bouwproject. Als de bouwwerkzaamheden inzichtelijk worden met de bouwtekening kan er geen mistverstand ontstaan, want alles staat zwart op wit. Bouw je zonder bouwtekeningen? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij jou als opdrachtgever. 

Naast een tekening voor verschillende fase’s, zoals de ontwerp- en de uitvoerings-fase. Zijn er verschillende soorten bouwtekeningen, die allemaal een eigen functie hebben. De meest voorkomende tekeningen op een bouwtekeningen zijn als volgt:


Plattegrond

Een plattegrond is een schematische afbeelding van een ruimtelijk gebied of object op een plat vlak in een verkleinde schaal. Een plattegrond heeft tot doel een plaats aan te geven of een route te bepalen. Over het algemeen is een plattegrond als bovenaanzicht gepresenteerd

 

Detailtekening

Een detailtekening is het vervolg op het schetsontwerp. 
Zoals de naam al zegt geef je in tegenstelling tot bij een plattegrond of een doorsnede in een detailtekening de details van het ontwerp aan.

 

 


Doorsnede

Een doorsnede is een verticale snede door een gebouw. Deze wordt gemaakt op de meest specifieke plek, zodat de doorsnede representatief voor het object is. Dat houdt onder andere in, dat een doorsnede nooit zal snijden door een kolom of evenwijdig aan de snede lopende balk.

Kosten van een bouwtekening
Je hebt al een bouwtekening vanaf €390. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de wensen, eisen en omvang van het bouwplan.

Wat is er nodig voor het maken van een bouwtekening? 
Voor het maken van bouwtekeningen voor jouw verbouwing hebben wij de archiefstukken nodig. De archiefstukken kun je opvragen bij het gemeentearchief. Wij kunnen dit ook voor je doen als je dat wilt. Bij de offerteaanvraag kun je dit aangeven.

Wil jij weten wat het kost om een bouwtekening te laten maken voor jouw bouwplan? Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.

MINIMUM PAKKET
vanaf € 390,-

BASIS PAKKET
vanaf € 750,-

meest gekozen!

PREMIUM PAKKET
vanaf € 1190,-